رسانههای جمهوری آذربایجان و اسرائیل روز سهشنبه ۲۰ تیرماه (۱۱ ژوییه)، از دستگیری یک تبعه افغان در شهر باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، خبر دادند. این مرد که نامش فوزان موسیخان است و گذرنامه افغانستان را دارد، روز دوشنبه به ظن تلاش برای حمله به سفارت اسرائیل در نزدیکی هتل حیات در باکو دستگیر شد.
سرویس امنیت داخلی جمهوری آذربایجان با انتشار بیانیهای بازداشت این فرد را تایید کرد و نوشت که او با گروهی دیگر قصد داشت در خاک جمهوری آذربایجان اقدامهای تروریستی از قبیل استفاده از مواد منفجره و اسلحه برای آسیب رساندن به افراد و اماکن انجام دهد. سرویس امنیتی جمهوری آذربایجان هدف از این اقدامها را «بیثبات کردن کشور، ایجاد وحشت در میان مردم و تاثیرگذاری بر فرایند تصمیمگیری مقامهای دولتی و سازمانهای بینالمللی» خوانده است.
به گزارش اورشلیم پست و رسانه آذربایجانی آذمدیا، تحقیقات در مورد این پرونده نشان داده که فوزان موسی خان منطقهای را که در آن نمایندگیهای دیپلماتیک واقع شدهاند، بهدقت زیر نظر داشته و طبق گزارش نهادهای امنیتی، با افرادی که به طور بالقوه میتوانند در حمله برنامهریزی شده دخیل باشند، تماس گرفته است. علاوه بر این، او برای تهیه سلاح و مواد منفجره برای اقدام تروریستی موردنظر از برخی افراد کمک خواسته است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اگرچه گزارش نهادهای امنیتی بهصراحت مشخص نمیکند کدام سفارت مدنظر بوده، عکسهایی که سرویس امنیتی جمهوری آذربایجان منتشر کرده است، نشان میدهند که این شخص مجموعه هتلهای حیات ریجنسی در باکو را زیرنظر داشته که سفارت اسرائیل در آن واقع شده است. به همین دلیل نهادهای امنیتی گمان میبرند که هدف اصلی سفارت اسرائیل بوده است.
هنوز مشخص نیست که این شهروند افغان با چه گروهی در ارتباط است اما سرویس امنیتی جمهوری آذربایجان اعلام کرده که برای یافتن و دستگیری همدستهای فوزان موسیخان عملیاتی همهجانبه را آغاز کرده است.
بر اساس تصاویری که از گذرنامه این فرد منتشر شده، او اهل استان قندوز در شمال شرق افغانستان است و ۳۳ سال سن دارد. این گذرنامه در سال ۱۳۹۸ صادر شده است و تا سال ۱۴۰۳ اعتبار دارد.
هنوز مشخص نیست برنامهریزی برای حمله به سفارت اسرائیل را چه گروه یا کشوری انجام داده اما برخی در این زمینه به پیچیدگیها در روابط ایران و جمهوری آذربایجان اشاره میکنند، زیرا روابط نزدیک جمهوری آذربایجان با اسرائیل برای جمهوری اسلامی اصلا خوشایند نیست. رسانههای جمهوری آذربایجان نوشتهاند که سفر ایزاک هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل، و همسرش به باکو در ماه مه مسئلهای جدی برای جمهوری اسلامی بود و درباره اقدامهای احتمالی ایران در خصوص بر هم زدن این سفر نگرانیهای زیادی وجود داشت.
روابط دیپلماتیک اسرائیل و جمهوری آذربایجان ۳۰ سال قدمت دارد و نخستین سفارت اسرائیل در باکو در سال ۱۹۹۳ افتتاح شد، اما سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل تازه در ماه مارس ۲۰۲۳ آغاز به کار کرد و وزیران خارجه دو کشور با هم ملاقات کردند. این اقدام نقطه عطفی در روابط دیپلماتیک دو کشور بود و هر دو را به دشمنان بالقوه جمهوری اسلامی تبدیل کرد.